Faq

Soalan :

Kenapa haid jadi tak betul : samada jadi sangat sikit atau jadi banyak atau kitar haid pendek atau panjang ?

 

Jawapan :

Kerana kelenjar adrenal stress , cortisol berlebihan , maka DHEA precursor penghasilan hormon sexual tak dapat nak hasilkan hormon sexual seimbang .

 

Antara asbab kelenjar adrenal masih dalam keadaan stress :

1. Cek pemakanan, makanan mnuman manis2, masin, processed food, fast food- maknan dlm tin, dibotolkan , sardin, trending dolgona coffee, kek , satey contohnye

2. Life style, ada stress dari segi emosi/ fizikal . atau ada ubah life style mcm baru start diet ke, zumba ke, exercise ke , polar pemakanan berubah : byk ganti puasa ke 2bulan lepas etc

3. Ada ambil supplement atau jus kesuburan lain juga ke/ jamu/ supplement atau jus utk putih kulit , kurus ,atau ada sapu krim dlm bntuk hormon etc,

4. Atau skrg tgh rawatan kesuburan, mkn clomid ? Atau ade ambil antibiotik/painkiller/ antifungal / tgh rawatan chemotherapy / baru berhenti makan pil perancang / injection perancang

5. Baru lepas keguguran

 

Soalan :

Kenapa berlaku keguguran kerap, lebih 3kali?

Ade banyak faktor , samada :

1) masalah hormon – thyroid etc
2) masalah autoimmune – sel antibodi melawan janin kerana anggap janin ni bendasing
3) penempelan tidak sempurna kerana dinding rahim tak cukup tebal
4) jangkitan kuman pada rahim
5) masalah kromosom @ telur tidak sempurna.

Jika keguguran lebih 3kali, dinasihatkan utk buat checkup dan siasatan dari doc

 

Soalan :

Cara Consume EFFERTY bagi yang berpuasa di bulan Ramadhan

 

Jawapan :

1. Minum 15 minit atau lebih sebelum bersahur.
2. Bancuh efferty mengunakan *air suam atau air sejuk*. AIR PANAS TIDAK BOLEH
3. Bancuh dalam 250ml-300ml. Nak rasa yang just nice bancuh dalam 250ml air.
4. Sehari 1 sachet sahaja
5. Minum air secukupnya
6. Boleh diminum Ketika period dan sehingga kandungan berusia 16 minggu.

JUS KESUBURAN,JAMU,JUS PEMUTIH TIDAK DISARANKAN DAN DIAMALKAN KETIKA IKTHIAR DENGAN EFFERTY

 

Soalan :

Kenapa OPK TEST negatif tapi jumpa simtom waktu subur?

 

Jawapan :

OPK test kit adalah adalah salah satu cara untuk periksa waktu subur /fasa ovulasi.

OPK test kit mirip UPT strip, namun sensitif pada hormon LH ,hormon yang diperlukan untuk pecahkan telur ovum dan meningkat ketika waktu subur .

Result positif apabila dua line terang setelah 2minit celupan ke dalam urin.

Namun ada beberapa ralat pada result OPK , antara ralatnya kenapa result negatif (1line sahaja @ 1line terang dan 1 line samar-samar) meskipun ada simtom waktu subur adalah :
1) cara pemeriksaan yang kurang tepat , tidak mengikut waktu yang sama setiap hari & tidak berpuasa 4jam sebelum ujian
2) urin terlalu cair kerana minum air masak banyak
3) buah pinggang yang terlalu bagus dan hormon LH ini tidak tertapis keluar ikut urin
4) alat tamat tempoh
5) alat rosak terdedah pada udara
6) teknik celupan – samada terlebih atau terkurang urin
7) Kit OPK yang kurang sensitif pada hormon LH

Jadi apa yang lebih tepat untuk mommies pastikan samada sedang ovulasi atau tidak,adalah berdasarkan simtom waktu subur

 

 

Soalan :

Normal ke time period ade senggugut?

Jawapan :

Time period senggugut normal sebab sel endometrium dalam dinding rahim ni rembeskan hormon prostaglandin yg beri efek contraction rahim utk turunkan darah ni. Tapi yg x normal jika senggugut terlampau teruk , bermakne kemungkinan besar sel endometrium terlalu tebal / berada di luar lokasi yg spatutnye hanye dlm rahim. Contoh dlm penyakit fibroid, endometriosis yg mana sel endometrium ni melekat2 kat luar rahim. Punca penyakit ni pula dari estrogen berlebihan / hormon sexual yg x seimbang . Itu focus kite nak stabilkan hormon sexual ni, cegah masalah peranakan.

 

Soalan :

Saya ada follow up last week. And masa scan semula. Doc inform rahim saya melekat dgn organ. I’m not sure organ yg dimaksudkan. And doc ckp rahim ada senget sikit sebab dia melekat dgn organ. Mungkin effect tarikan mcm tu. and maybe membuatkan telur tk matang. Mcm tu lah.

Sebab saya ikhtiar hamil. Bila doc ckp saya tkde cyst ke pcos or fibroid buat saya jadi tertanya kenapa susah period semua

Dan based on ujian drh yg saya buat saya jugak low in estrogen

Jawapan :

Oo biasa kalu scan ikut abdomen perut atas, ssah nak tgok rahim melekat dgn organ ke tak. Kalu scan tvs ikut bawah baru lebih tepat finding tu. Jika betul rahim melekat ngan organ, kemungkinan asbab parut2 dari kesan pembedahan yg lepas atau asbab endometriosis. Endometriosis pule puncanya dari estrogen berlebihan dlm darah. Tapi result blood puan estrogen low. Jadi agak bercanggah finding scan dan blood test , melainkan jika mmg puan pernah jalani prosedur atau pembedahan di kawasan rahim sebelumni. Jadi possible rahim melekat2 dgn organ sekeliling.

Kite focus pade result blood dulu, sbb sy rase blood test ni lebih tepat . Ape yg puan alami skarang hormon sexual yg low, bile estrogen low, progesteron pon akan low. Estrogen penting utk mematangkan telur. Bila telur matang dan pecah, kulit telur ni nnt yang akan menghasilkan progesteron untuk tebalkan dinding rahim bagi persediaan penempelan embrio andaikata persenyawaan da berjaya berlaku.

Jika penempelan tak berlaku, dinding rahim ni nanti meluluh jadi darah haid , ketebalan dinding rahim menentukan kuantiti darah haid ni. Jika telur tak matang dan tak pecah , progesteron low, dinding rahim tak tebal, darah haid pon xde . Ni focus efferty, nak bantu stabilkan hormon sexual supaye telur matang dan penempelan brjaya.

 

 

Soalan :

Saya nak cari produk yang inositol tinggi 2000mg sebab ada pcos.

Jawapan :

Dalam efferty dos inositol hanya mencukupi utk keperluan asas kelenjar adrenal . Jika nak dos tinggi, boleh topup ngan supplement mcm myoinositol tu. Tp yg terbaik klu tgh ikhtiar hamil, jgn focus satu ni je. Sbb focus kite nak bangunkan kilang telur biar telur ovum matang&pecah. Jadi bnyk multimineral lain yg diperlukan – zinc, selenium contohnye… selain tu kilang telur die pon perlukan oksigen yg mencukupi utk bekerja, die perlukan carnitine jgk utk lancarkan edaran darah, kurangkan kolesterol kat dlm pembuluh darah. So dlm satu sacet efferty ni da kite da formulakan berbelas multivitamin dan multiminera utk keperluan asas eggs production ni. Jika hny consume high dose inositol lepasu consume mcm2 vitamin lain pule, adrenal akan stress .. tu ade yg ngadu haid jd banyak lepas consume myoinositol 1200mg sblomni.

 

 

Soalan :

Pcos / ttc elok tak minum susu lembu ?  Boleh tak campur efferty ngan susu lembu?

Jawapan :

Lembu yg diternak khas utk hasilkan susu biase disuntik rBGH (recombinant bovine growth hormon) dan cara nak biak lembu ternak pon biase disuntik BSH (bovine somatotrophine , steroid hormon – estrogen progesteron testosterone… jadi hormon ni die pergi ke susu dan ekceli daging lembu ternak juge… dan boleh ganggu hormon semulajadi badan manusia

 

 

Soalan : 

 

Kenapa OPK TEST negatif tapi jumpa simtom waktu subur?

 

Jawapan :

OPK test kit adalah adalah salah satu cara untuk periksa waktu subur /fasa ovulasi.

OPK test kit mirip UPT strip, namun sensitif pada hormon LH ,hormon yang diperlukan untuk pecahkan telur ovum dan meningkat ketika waktu subur .

Result positif apabila dua line terang setelah 2minit celupan ke dalam urin.

Namun ada beberapa ralat pada result OPK , antara ralatnya kenapa result negatif (1line sahaja @ 1line terang dan 1 line samar-samar) meskipun ada simtom waktu subur adalah :

1) cara pemeriksaan yang kurang tepat , tidak mengikut waktu yang sama setiap hari & tidak berpuasa 4jam sebelum ujian
2) urin terlalu cair kerana minum air masak banyak
3) buah pinggang yang terlalu bagus dan hormon LH ini tidak tertapis keluar ikut urin
4) alat tamat tempoh
5) alat rosak terdedah pada udara
6) teknik celupan – samada terlebih atau terkurang urin
7) Kit OPK yang kurang sensitif pada hormon LH

Jadi apa yang lebih tepat untuk mommies pastikan samada sedang ovulasi atau tidak,adalah berdasarkan simtom waktu subur .

 

 

 

Soalan :

Nak tanya, period saye sumua teratur, and mase bd hari tu pun waktu subur, tiga hari berturut2 ade lendir eggwhite. Suami pun ok. Agknya sebab ape eh masih blm lekat lagi

 

Jawapn :

 

bnyk faktor lain , proses sperma berenang ke tiub juga ade pelbagai halangan . Dalam berjuta2 sperma biasa hny seekor saja yg dpt jumpa ovum . Jd dlm proses berenang ni, puan perlu tekankan kebersihan, elak jangkitan kuman keputihan, pelincir yg mencukup dan x dlm keadaan stress semasa bersama , 2-2 pasangan berkehendak . Kemudian yg selebihnya tawakal pda Dia yg meniupkan roh . Kita hny mampu membantu, ikhtiar dan usaha

 

 

Soalan :

 

Doc..  Saya dah ambil 2 kotak efferty.. Still xperiod kenapa ye?

 

Jawapan :

Haid tak turun : ade kes sebabkilang telur dah berbulan tak hasilkan telur matang. Jadi kulit telur takde utk hasilkan progesteron. Fungsi progesteron untuk tebalkan dinding rahim yg mana jika tiada persenyawaan/penempelan berlaku, dinding rahim ni nanti akan meluluh jadi haid. Jadi bila bulan2 yg sebelumni xpernah ade kulit telur ni, jadi haid takkan turun dalam sbulan dua sebab dinding rahim tak menebal masa fasa luteal.

Satu lagi faktor lain – kalau kelenjar adrenal berterusan terima makanan berpengawet tinggi terutama makanan terproses dlm tin (sardin, susu pekat manis cthnye etc).. jadi kilang telur masih gagal nk hasilkan telur matang. Sbbtu focus efferty nk stabilkan hormon dulu dan jumpe waktu subur. Bukan utk lawaskan haid. Ada org terlalu risau bila minum efferty x turun haid… tapi eggwhite simtom waktu subur da jumpe.. banyak feedback upt positif yg kite dpt walaupon tak sempat turun haid tapi da lekat. Atau da berbulan x turun haid dan x sedar sdg hamil.

 

 

 

 

KKM CLASSIFICATION
——————————-

No siri permohonan pengelasan :
06042020/04/002

Produk SUSU EFFERTY diklasifikasikan sebagai PRODUK MAKANAN TAMBAHAN and ia merupakan produk yang TIDAK DIKAWAL oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah Malaysia. Justeru itu, produk makanan tambahan TIDAL MEMERLUKAN MAL number seperti produk-produk kesihatan yang perlu berdaftar dngan pihak Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) ataupun dikenali sebagai NPRA.

Produk kesihatan ialah yang berbentuk kapsul, tablet, dan produk serbuk yang mempunyai bahan yang dikawal oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah. Selain itu, tiada juga istilah nombor KKM untuk produk makanan tambahan kerana produk makanan adalah sesuatu yang selamat dimakan. Hanya produk kesihatan yang mempunyai hologram dari pihak NPRA utk dilekatkan di atas label produk kerana produk kesihatan dikawal oleh mereka.

Produk makanan seperti SUSU EFFERTY boleh dijual di pasaran selagi ianya mematuhi Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 dan label kotak mematuhi peraturan NPRA seperti yang dihantar kepada Unit Pengkelasan, NPRA untuk pengkelasan produk.

Boleh call NPRA bahagian Unit Pengkelasan utk tanya sendiri nama product tu jatuh bwh apa. And suruh mereka tanya kalau food ada no KKM ke. 👇🏻

No siri permohonan:
06042020/04/002

 

 

1. Susu efferty boleh ke lelaki minum ?
Boleh. Suami isteri boleh minum kerana fungsi efferty adalah untuk seimbangkan hormon sex dalam badan, tak kira lelaki mahupun perempuan.

2. Kalau org belum kawen boleh ke minum ?
12tahun ke atas boleh minum. Untuk seimbang hormon , haid teratur.

3. Macamne cara minum ?
Bancuh dalam 300-400ml air suam atau boleh bancuh sejuk , paling sedap diblend bersama buahan segar seperti strawbery .

4. Boleh ke saya minum campur dgn coklat ?
Tidak boleh kerana kbanyakan coklat diproses dengan hydrogenated oil,transfat yang ganggu kesuburan. Hanya coklat pekat dari koko asli dibenarkan(tanpa sebarang campuran)-kuantiti dibenarkan 1-2saiz kiub kecil .

5. Saya sekarang tgh wat rawatan kesuburan iui /ivf / makan ubat hospital doc bagi. Boleh ke saya minum susu ni?
Boleh. Susu ini adalah nutrisi tambahan. Menyokong fungsi progesteron untuk menebalkan lagi dinding rahim supaya penempelan zygot lebih kuat dan elak keguguran awal. Tidak ganggu kesan ubat. Saranan terbaik selangkan 1jam.

6. Saya ada darah tinggi dan tengah makan ubat hospital. Boleh ke saya minum efferty?
Boleh. (Jawapan sama seperti nombor 5. )

7. Saya ada makan jamu / saya ada beli jus kesuburan. Boleh ke saya minum sekali dengan efferty ?
Boleh tapi jarakkan lepas 6jam minum efferty. Saranan doc yang terbaik adalah hentikan dulu jamu/jus kesuburan brand lain kerana dikhuatiri result yang optimum dari efferty ni tak tercapai.

8. Saya ada kencing manis , boleh ke minum efferty ni ? Saya rasa efferty ni manis .
Boleh. Bahan utama efferty adalah susu kambing, multivitamin, inositol dan folic acid. Fungsi inositol adalah transduktor segala hormon dalam badan, termasuk hormon insulin – hormon yang penting untuk angkut glukos ke sel badan untuk ditukarkan kepada tenaga. Gula dalam efferty adalah gula asli disaccharide – laktosa dari susu, maltodextrin dari kurma dan madu, gula yg lambat diproses dalam badan justeru tidak menaikkan paras gula dalam darah secara mendadak.

9. Boleh ke saya nak minum lebih 1sachet sehari ?
Boleh tapi tak disarankan. 1sachet sehari da mencukupi. Pastikan minum air masak banyak. Badan kita perlukan 1liter air masak setiap 25kg berat badan untuk lancar sistem badan dan proses detox.

10. Bolehke saya bancuh efferty dengan nescafe/kopi ?
Tidak boleh. Cafein melambatkan proses detox dan pengambilan lebih dari 4g sehari menyebabkan kesuburan terganggu.

11. Boleh ke saya bancuh sekali ngan milo ?
Tak boleh, jejas kandungan vitamin efferty . Dan milo sememangnye tinggi gula .

12. Berapa sachet boleh hamil ?
Result adalah bergantung pada individu, dan berapa banyak toksin dalam badan untuk dikumuhkan. Result yang kami terima adalah seawal 3sachet . Fasa yang pertama efferty bertindak adalah buang toksin dari kelenjar adrenal dan stabilkan hormon sex dulu , kemudian baru tebalkan dinding rahim untun penempelan janin. Bile hormon stabil > haid teratur > jumpa waktu subur > mudah hamil > elak gugur > selamat bersalin !

13. Time haid boleh ke minum efferty ?
Boleh.

14. Kalau saya da hamil boleh ke saya teruskan minum efferty ?
Boleh.

15. Saya ade cyst , bolehke saya minum efferty ?
Boleh . Cyst berlaku adalah disebabkan oleh telur tak matang dan tak pecah. Jadi hanya tinggal kantung telur. Puncanya adalah hormon estrogen rendah (hormon sex tak seimbang), jadi efferty bantu seimbangkan hormon, dlm masa sama kecutkan cyst.

16. Kalau ada fibroid boleh minum efferty ke ?
Boleh. Fibroid terjadi disebabkan estrogen dominance(hormon estrogen tinggi ) , yang berpunca dari pemakanan makanan manis dsb, jadi efferty bantu seimbangkan hormon dengan cara rendahkan estrogen > haid stabil > mudah rancang kehamilan.

17. Saya baru lepas gugur / saya baru lepas operate ectopic (kandungan luar rahim) / saya baru lepas operate buang cyst, saya boleh minum ke efferty ?
Boleh.

Antara Kandungan utama efferty : FOS bertindak melancar sistem penghadaman > sisa toksin mudah dikumuhkan > prebiotik bakteria baik dalam usus meningkat > sistem badan lancar & galak proses baikpulih sel badan

 

18. Bukan ke sumber dairy (tenusu) tak digalakkan ambil bagi org yg sedang ikhtiar ? Efferty ade susu ?
Sumber tenusu dari lembu yang tidak digalakkan kerana mengandungi natural hormon dari lembu/ hormon sintetik yang disuntik pada lembu utk cepat membesar. Sebaliknya susu efferty adalah susu kambing yang berasal New Zealand. Susukambing adalah susu sunnah, malah menurut seorang ustaz dalam tazkirah al-kuliyyah tv3, jin yang menumpang dalam rahim tidak suka susu kambing dan kurma.

19. Saya takleh telan susu. Boleh ke kalau sy makan dalam serbuk ?
Boleh. Tapi perlu minum air masak banyak selepas consume .

20. Kalau saya ambil supplement kurus /jus kurus boleh ke minum efferty ?
Tidak boleh. Dalam efferty dah ada L-carnitine dan L-arginine khas utk masalah pcos dan obesity.

21. Kalau saya ambil supplement /jus nak putih boleh ke minum efferty ?
Tak boleh. Jus/supplement putih membebankan kelenjar adrenal, berlawanan dengan fungsi efferty.

22. Kalau tiub fallopia tersumbat boleh ke minum efferty ?
Boleh. Efferty bertindak baikpulih sel fimbria dan rerambut tiub fallopia.

23. Sebelah tiub saya dibuang,boleh ke mnum efferty?
Boleh. Ini kerana efferty membantu aktifkan kedua-dua belah kilang telur untuk bekerja keras hasilkan telur matang. Justeru peluang untuk hamil lebih tinggi meskipon tinggal sebelah tiub.

24. Rahim saya terbalik/ jatuh boleh ke mnum efferty?
Boleh. Rahim terbalik tidak ganggu kesuburan. Efferty berfungsi tingkat kesuburan , justeru lebih banyak pelincir dihasilkan semasa hubungan sex, memudahkan untuk pertembungan antara sperma dan ovum.

25. Saya obese boleh ke mnum efferty?
Boleh. (Rujuk jawapan nombor 20)

26. Doc cakap telur saya tinggal sikit,boleh ke ikhtiar dgn efferty?
Boleh. Efferty tingkatkan kualiti telur ovum dan matangkan ovum. Walau tinggal sebiji telur, masih ada peluang hamil. Bila telur matang > mudah persenyawaan ovum dan sperma > penempelan > janin > selamat bersalin. Dan jika telur yg dah disenyawakan ini pula tiba2 membahagi 2,masih ada peluang hamil kembar. Semua dengan izin tuhan. Kita hanya mampu merancang dan berusaha.

27. Endometriosis boleh mnum efferty tak ?
Boleh. Efferty baiki sel tisu , galak penghasilan sel baru. Justeru parut2 tisu di luar rahim dapat dibaikpulih > kurangkan simtom senggugut teruk.

28. Apa kandungan utama susu efferty?
L-arginin, susu kambing, kurma, FOS , L-carnitine , folic acid , inositol , multivitamin

29. Lulus kkm dan halal tak ?
Ya. Efferty telah jalani analysis oleh juruchemist bertauliah dan mempunyai Certificate Of Analysis dan nombor siri kkm. Efferty adalah dalam pengkelasan makanan, bukan ubatan MAL dan bukan kosmetik NOT.

30. Ada pantang larang makan tak , kalau mnum efferty ni?
Tiada. Pantang supplement/jamu kesuburan yg lain je,utk result yg optimum dan cepat.

 

FOLLOW UP FAQ :
1. Kenapa lepas bersama suami, air mani banyak keluar semula ?
Sebab volume air mani lelaki berbeza2, mungkin sekali pancutan 5ml , ade yg 3ml.. kapasiti dalam rahim plak boleh terima dlm 2-3ml.. so normallah yg lebih tu akan terkeluar.. tp volume air mani tak melambangkan kesuburan. Yang melambangkan kesuburan lelaki adalah berapa ekor sperma yang hidup aktif dalam 1ml air mani

2. Kenapa rasa senak pada bahagian ari-ari, kadang2 sampai x selesa dam hingga ke belakang lepas minum efferty?
Ini adalah tindakbalas normal sebab efferty bertindak “kejutkan kilang telur ovary yang tidur” utk rembeskan hormon progesteron. Jadi dinding rahim menebal dengan pembuluh darah yg cukup utk sokong fasa implantasi. Jadi masa minum akan rasa senak pada bahagian ari2. Jika lelaki minum, die akan rasa senak pada bahagian testis. Rasa ni sekejap je, dan tak sakit.

3. Kenapa saya rasa hanyut /demam ?
Tanda toxin dalam badan banyak.

Proses pembuangan toxin dari kelenjar sedang berlaku, jadi disarankan minum air masak banyak. Simtom ni tak berlarutan. Biasanya dialami pada hari pertama – 2 hari je ,bergantung pada kadar toxin dlam badan. Jika lebih dari 3hari, alas perut /segerakan breakfast sesudah minum efferty.

4. Saya da berbulan tak turun darah, tp lepas mnum efferty terus turun byk dan darah warna gelap koko. Normal ke ?
Normal, kerana efferty sedang seimbangkan hormon estrogen dalam badan. Warna koko gelap menandakan darah lama yang tak turun. Jika darah berketul jiga adalah normal. Bermakna darah lama yang da beku tapi tak keluar. Darah warna kehitaman adalah darah lama bertoksin .

5. Saya haid banyak lebih 10@15hari, tapi lepas mnum efferty darah terus berhenti.
Normal. Haid yang banyak adalah disebabkan estrogen dominance. Punca estrogen tinggi adalah dari makanan minuman bergula, contoh kuih-muih,air manis, BPA plastik contoh makanan & air panas yg dibungkus, makanan bersumber soya. Jadi fungsi efferty adalah baiki hormon sex dengan cara rendahkan hormon stress yg berpunca dari toxin makanan dalam kelenjar adrenal. Sbb tu darah terus berhenti sbb hormon sex mula seimbang.

6. Saya alami turun darah setitik lepas fasa ovulasi.
Normal. Kemungkinan besar fasa implantasi sedang berlaku. Embrio sedang menempel kuat dlm rahim.

7. Saya dalewat haid. Bila boleh cek upt ?
Cek upt lepas 3hari jangkaan haid akan datang.

 

Soalan :

 

Dalam video formula hamil dr.rai tu, ada detox hati . Kenapa perlu detox hati ?

Berapa kali perlu detox hati ?

 

Jawapan :

Cukup sekali sahaja dalam sebulan ,

Sebab hati adalah organ kumuh toxin yg kita makan hari-hari termasuklah ubatan yang diambil .. contohnya paracetamol pon ambil masa sebulan utk efek hilang dalam hati. Bila hati detox, kelenjar pituitari ibu kepada semua hormon badan (level paling atas) akan mudah kerja , kadang2 bila patient ambil blood test level prolactin sgt tinggi, cek blood test yg lain2 dan MRI brain semuanya normal, tapi sbenarnye hati bertoksin. Sebabtu tak digalakkan makan lewat malam, dan ubat kolesterol doc biasa akan suruh makan belah malam sebelum tidur – sebab hati bekerja keras waktu malam kita tidur . Nak awet muda dan hormon balance, tidurlah belah malam dan jangan makan lewat malam …

Dan di hati juga tempat penyimpanan zat-zat vitamin dan mineral sebelum dihantar ke organ-organ lain . Proses ini berlaku pada belah pagi.
Sebab itulah efferty diminum awal pagi .